Voorkomen is beter dan genezen

In mijn vorige blog ging het over het dweilen van de badkamer. Een metafoor die ik gebruik om in Jip en Janneke taal uit te leggen wat er gebeurt als er oedeem ontstaat en wat een oedeemfysiotherapeut eraan kan doen.

Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter. Als we zorgen dat de balans tussen het aanvoerende systeem en het afvoerende systeem goed blijft, dan stroomt het figuurlijke bad niet over. Deze blog gaat over voorkomen van oedeem. Simpel gezegd, de kraan van het bad kan dus niet te ver opendraaien of het putje niet verstopt laten raken.b Het is niet goed te voorspellen wanneer de balans van onze vochthuishouding verstoord raakt. Het is namelijk niet altijd zo simpel als hierboven beschreven en hangt vaak van meerdere factoren af. Maar wat we wel weten is, dat we iets kunnen doen om de balans erin te houden. Met simpele oefeningen, tips en adviezen kan al een heleboel ellende worden voorkomen.

Allereerst is het belangrijk dat we voldoende, en op de goede manier, bewegen. Een goede spierkracht ondersteunt de pompfunctie en helpt dus om oedeem weg te werken en te voorkomen. Daarnaast ondersteunt een goede ademhaling de afvoer. De oedeemfysiotherapeut kan je hiervoor de juiste (ademhaling)oefeningen geven.                                                                                                                                                                                                                                     

Kijk uit met een te warme douche, bad of sauna en pas je intensiteit aan bij warmer weer. Probeer eerst voorzichtig hoe je lichaam hierop reageert, want het is niet meteen gezegd dat het hierdoor verkeerd gaat.                                                                                                                                                                               

Zorg ervoor dat je genoeg ontspanning en afleiding zoekt, ga lekker iedere dag naar buiten. Een lichaam dat relaxed is, kan vocht beter afvoeren. Denk ook aan een gezonde leefstijl.

Voorkom wondjes. Zelfs een klein prikje of schrammetje kan er al voor zorgen dat bacteriën de huid en het lymfesysteem infecteren. Daarom is een goede huidverzorging van belang en krijg je het advies om bij tuinieren bijvoorbeeld een handschoen te dragen. Als je toch een wondje hebt, desinfecteer dat dan meteen even.                                                                                                                                                                

Ook knellende kleding of ondergoed kan de doorstroom belemmeren. Een zware (rug)tas die over de schouders hangt raden we af. In een enkel geval adviseert jouw therapeut preventief een steunkous. Dit kan zeker prettig zijn als je vaker met het vliegtuig reist.

En tot slot kun je jezelf leren masseren of tapen om oedeem weg te werken en/of te voorkomen. De regie in eigen hand houden is belangrijk. Dat geeft vertrouwen en voorkomt onrust. En mocht het toch niet helemaal goed gaan, trek dan op tijd aan de bel, want de oedeemfysiotherapeut kan je helpen ‘dweilen’.

Wil je hierover meer informatie? Neem dan gerust contact met me op.

Lees ook