Vermoeidheid te lijf

Vandaag kom ik chagrijnig de oefenzaal binnen. Zoals gebruikelijk checkt Gerdieke bij elk lid van de oefengroep hoe het gaat. Ik zit op de hometrainer en mijn gezicht spreekt boekdelen. En dat ziet ze meteen. Ik ben boos, ik ben verdrietig. Ik baal. “Gerdieke, ik ben het zat. Dat slapen overdag. Ik ben er echt helemaal klaar mee. De chemokuren zijn al lang achter de rug, de immunotherapie is afgelopen, de operatie is ook al lang geleden. Er is geen tumoractiviteit in mijn lijf op het moment. Ik train bij jou twee keer per week, wandel of fiets elke dag, eet (meestal) gezond. En nog steeds val ik ’s middags om van de slaap. Ik slaap twee tot drie uur in de middag. En moet ik ’s avonds vroeg naar bed. En het lijkt eigenlijk wel meer te worden in plaats van minder. Alsof ik steeds moeier word. Ik wil meer tijd overdag en ik wil meer tijd met mijn gezin ’s avonds.” Ik schreeuw het bijna uit van boosheid: “Wanneer houdt deze vermoeidheid op? Hoe kom ik hier in hemelsnaam vanaf?”

Gerdieke reageert begripvol. Dat is fijn. Ze behandelt me al een tijdje en kent me zo langzaamaan wel. En wat nog veel fijner is, is dat ze een voorstel heeft voor een methode die ik uit zou kunnen proberen. En als die methode niet werkt, heeft ze nog wel een paar ideeën. Ze houdt haar vakgebied en aanpalende terreinen goed bij. Ze leent me een boek uit ‘Je vermoeidheid te lijf’ van Annemarieke Fleming. Ik ga met de methode aan de slag. En inmiddels ben ik twee maanden verder. Mijn energiereserves zijn weer aan het groeien. In plaats van elke middag twee tot drie uur slapen, rust ik nu 20 minuten rond een uur of twee in de middag. En kan ik rond half elf of elf uur naar bed. Met soms een uitschieter naar half twaalf. En soms een uitschieter de andere kant op. Dan heb ik ineens weer twee rustmomenten per dag nodig. ’s Middags rond 13.00 en ’s avonds na het eten. Maar twee momenten van 20 minuten, verspreid over de dag, is voor mij nog altijd fijner dan twee of drie uur moeten slapen en dan nog moe wakker worden. Deze methode betekent voor mij meer kwaliteit van leven. Zo’n oncologie-fysiotherapeut als Gerdieke is echt van alle markten thuis. Zo blij mee.  

Mocht je meer willen weten, vraag dan Gerdieke naar het boek. Bespreek met haar of deze methode een optie is voor jou. Op https://www.annemariekefleming.com/ vind je meer informatie over de methode ‘Opbouw van reserves’

Lees ook