Dry needling

Dry needling is een behandelmethode die een (oncologie)fysiotherapeut kan gebruiken om triggerpoints in de spieren te behandelen. Een triggerpoint is een pijnlijk punt in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt (uitstralende pijn). De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt met een droge acupunctuurnaald. De spier wordt daardoor snel en langdurig ontspannen.

Werkwijze

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt één naald gebruikt die werkt op de spieren en is dus geen ‘energie’ behandeling.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm, been, nek, rug of bil.

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. We noemen dit een twitch. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid / stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt het advies mee om de aangeprikte spier(en) te rekken. En daarnaast krijgt u ook oefeningen en gerichte adviezen om de verbeterde situatie te behouden. Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling.