Een fysiotherapeut die zich specialiseert in oncologie helpt bij bewegen. Maar een cliënt die te maken heeft of heeft gehad met kanker, heeft meestal niet alleen fysieke ondersteuning nodig. De zorg van een oncologiefysiotherapeut gaat veel verder. Zij of hij helpt bijvoorbeeld mensen om zo lang mogelijk hun kind zelf naar school te kunnen brengen of om zo lang mogelijk zelfstandig naar het toilet te gaan. Het gaat over bewegen én over het behoud van iemands autonomie en waardigheid. Een oncologiefysiotherapeut kijkt naar de hele mens. Deze hulpverlener signaleert hoe het gaat. Hij of zij heeft meestal intensief contact met de cliënten. Waar nodig legt een oncologiefysiotherapeut contact met andere zorgverleners. De oncologiefysiotherapeut is een weg-wijzer en in het geval een cliënt vastloopt: de wegenwacht.

Gerdieke Kastenberg is zo’n oncologiefysiotherapeut
Via haar ben ik terecht gekomen bij een ergotherapeut voor prikkelverwerking, heb ik de juiste hulpmiddelen gevonden om te kunnen bewegen, heb ik een gesprek gehad met een maatschappelijk werker over een kankergerelateerd thema waar mijn omgeving en ik geen antwoord op konden vinden. Dankzij haar heb ik een methode gevonden om met vermoeidheid om te gaan. Ze heeft me geattendeerd op het oefenuurtje in een zwembad waar ik goed kan trainen. Zaken die mijn leven een stuk fijner maken. Ze kent de wegen in zorg- en verzekeringsland. Ze heeft me een tip gegeven welke verzekering bij mij zou kunnen passen. Ze investeert in een lokaal netwerk van allerlei disciplines; Oncologiezorgnetwerk Almelo. En natuurlijk (je zou het bijna vergeten) kun je bij haar terecht voor het echte fysiotherapeutische handwerk: oefentherapie, massages en dry needling.

De oncologiefysiotherapeut is voor mij een weg-wijzer, een spin in het web van zorgverleners, een belangrijke adviseur die pro-actief met me meedenkt en het verschil maakt in mijn kwaliteit van leven. Welke weg ik kies, welke keuzes ik maak, dat is aan mij. Maar als ik vastloop of de weg even niet meer weet, dan vraag ik mijn wegenwacht Gerdieke. En dan kan ik meestal weer vlot vooruit.

Lees ook