De dokter zegt dat het chronisch is

‘De dokter zegt dat het chronisch is’. Deze uitspraak horen we vaak in onze  praktijk. En daarmee gaat de patiënt ervanuit dat alle behandelingen vergoed worden. In een enkel geval schrijft de arts op de verwijzing ‘chronisch’. Tja, en dan wordt het soms ingewikkeld. Want wat bedoelt een arts met chronisch? En wat betekent dat voor de vergoeding en het aantal behandelingen fysiotherapie? Hoe zit het nu precies met de vergoedingen in de (oncologie)fysiotherapie en dan met name voor de groep patiënten die langdurig behandeling nodig hebben?

In deze blog probeer ik zo goed mogelijk helderheid te verschaffen.
Ik begin altijd met uit te leggen dat niet iedere klacht die chronisch/langdurig is, ook chronisch vergoed wordt door de zorgverzekeraar als het gaat om de fysiotherapie. Als fysiotherapeuten zijn we namelijk gebonden aan een lijst met aandoeningen waarop staat welke aandoening recht heeft op langdurige fysiotherapie. Deze lijst noemen we de ‘lijst Borst’ en is lang geleden opgesteld door wijlen minister Els Borst. De wetgever heeft dus bepaald welke behandelingen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor vergoeding. Alleen een aandoening die op deze lijst staat, komt in aanmerking voor langdurige fysiotherapie en vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit noemen we in de volksmond ‘chronisch’.

Iedere aandoening van de lijst is gekoppeld aan een diagnosecode. In de meeste gevallen gaat het om een afgebakende periode (6 maanden, 1 jaar of soms 2 jaar) of een vastgesteld aantal behandelingen.  Het aantal behandelingen dat u vergoed kunt krijgen, hangt dus af van de diagnose. In een enkel geval gaat het om een diagnosecode zonder einddatum. Dus op het moment dat de arts een diagnose stelt die overeen komt met één van de aandoeningen van de ‘lijst Borst’, pas dan komt u in aanmerking voor chronische fysiotherapie. Er is dus ook altijd een verwijsbrief van de arts nodig.

Bij oncologische diagnosecodes geldt over het algemeen dat er sprake is van chronische fysiotherapie op het moment dat iemand geopereerd of bestraald is, of wanneer en sprake is van destructie van lymfatisch weefsel (lymfoedeem).

Maar……de eerste 20 behandelingen moeten meestal eerst zelf bekostigd worden. Dat kunt u doen door middel van uw aanvullende pakket, maar soms is dit niet toereikend en dan krijgt u een nota van ons. In enkele gevallen neemt uw verzekering de eerste 20 behandelingen over of is er een speciale module voor oncologische nazorg. Pas vanaf behandeling 21 geldt de vergoeding uit de basisverzekering. Let daarbij wel op dat u sowieso altijd eerst uw eigen risico moet opmaken.

‘De dokter zegt dat het chronisch is’….
Uw aandoening of klacht kan inderdaad chronisch zijn, maar de vergoeding van de behandelingen is dit niet vanzelfsprekend. Bij OOFA doen we er alles aan om de iedere klacht zo goed mogelijk te behandelen en daarmee de kwaliteit van leven zo aangenaam mogelijk te maken.

Vraag aan uw arts wat hij of zij bedoelt met chronisch en of neem bij vragen contact met ons op.

Lees ook